ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ: „ НАПРАВИХМЕ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ – БНО, ЗА ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ. “

Георги Георгиев е основател и председател на партия БНО – Партията на народа. Роден е в гр. Видинл Завършва елитна паралелка – Банково, застрахователно и осигурително дело, след което висше образование– Социални дейности. Започва да изучава и актьорско майсторство. По професия е актьор и каскадьор. Развивал е бизнес в чужбина. Създател е на документалния филм с национално и културно значение – „Осмото чудо “, където е продуцент, автор, водещ и режисьор. В момента е приет на високо държавно ниво в Руската Дума и член на Руският евразииски кластер.

Защо в България да има нужда от още една партия и то в толкова сложна политическа обстановка, в която партиите и в НС и извън него не могат да овладеят народното недоволство?

И аз, както повечето хора, не изпитвам положително отношение към така наречения „ политически елит “, но до момента никой не обръща внимание нито на движения, нито на определени народни искания, няма никаква чуваемост, няма дори диалог… Затова решихме, че ако сме партия може и някой да обърне внимание на народните искания, а на въпроса защо още една – защото до сега не видяхме нито една, подчертавам – нито една партия, която наистина да отстоява националните приоритети и да извършва реално това, което обещатава и каквито са анжажиментите й, а именно –  да представлява народното мнение…

Заради това решихме да работим. Хората на улиците, безработните, които не могат да се грижат за болните си родители и/или деца – не вярват на управляващите партии в момента. Гражданите са в безизходица и съществуващите политически сили не само не им помагат, опитват се да се подиграват с тях. В тази силно влошена бизнессреда, в която ежедневно фалират фирми – хората не са сигурни в работата си, в бъдещето си. Бизнесът е подчинен на чиновниците и корупцията. Как при това положение работодателите да гарантират възможности за заплати и запазване на работните места? Няма как. С непрекъснатото поскъпване на живота – хората не могат да си позволят минимален стандарт – лекари, лекарства, храна, обучение на децата си, топлина през зимата. Никой ли не вижда колко е страшно? Реалната безработица е доста по – голяма от официалните данни за над 12%. Безработните обаче не са част от цифрите, това са нещастни съдби.

Но какво можете да направите Вие?

Ние знаем цената на парчето хляб. Хората – също. Протестите показаха нещо много важно. Народът не е просто гладен и оглупял, народът е народ. Протестите са символ на това, че хората не са оглупели, защото въпреки тоталното отчаяние – те имат чест, искат да защитят достойнството си. Какво мислите, че след  12 – часов работен ден на някой му се протестира – не! Ако се бяха свили в своите жалки опити да съществуват – хората не биха излезли, но те за пореден път показват, че са нация, че ги интересува какво се случва, че искат освен себе си – да защитят ценностите, морала си и живота на другите. Поклон пред това! Не е вярно, че сме егоисти, безпомощни – да, но егоисти – не. Няма нищо по-лошо от това да те оставят в ситуация на безсилие, да те поставят пред свършен факт и да ти отрежат крилете. Съвземаш се и тръгваш отново и отново! Всеки от нас е малката машинка, която може да задвижи механизма и да стане. Вярвам в това. Затова направихме политическа партия, за да си помогнем сами.

Каква е алтернативата, която предлага партия БНО?

Чуваемост. Хора, които знаят какви са проблемите, защото са ги изпитали и чули, знаят какво искат и как да го постигнат. Те са от народа, чуват народа и искат да го върнат към нормално живеене, развитие и търсене на перспективи.  Монополите и корупцията ни задушават. Но с честни експерти, които могат да дадат диагноза и предложения – можем да възстановим жизнеността на икономиката, на образованието, на здравеопазването. Имаме нужда от това хората да могат да дават идеи, да управляват, а не държавата да регулира всичко. Тя е необходима, но не да задушава, а да управлява. В момента се създават спънки за бизнеса, за кандидатстване по европроекти, за подпомагане на земеделието. Европа е създала правила, трябва просто да някой да гарантира честното и прозрачно тяхно спазване. Нашият експертен екип е готов за това.

Какво е решението ?

Хората да повярват в държавата, в държавността. Вариантът е наистина да бъде направена ревизия на всичко, във всички сфери. Така ще разберем какви са били грешните решения на управляващите, къде и какво не са съобразили, изчислили, отклонили. След това ще си вземем урок от техните грешки и ще създадем прозрачност, ще търсим мнения, експертност, посока.

Казвате, че трябва да си върнем българите, които живеят зад граница. Как?

Разбира се, че всеки има правото да избира къде и как да живееНай-важното е където и да са българите – да имат удовлетворение това, което правят, да бъдат ценени  усилията им и децата им да имат избор. Да, много ни се иска те да живеят добре и да имат своето развитие у нас. Тези, които не са го намерили до момента – ще се радваме да го намерят след време. Но тези, които останахме тук  –  имаме своя ангажимент – да ги върнем. Те със своя опит, събран зад граница, със своето образование и енергия – могат да ни бъдат много полезни, полезни на България. Не е честно обаче да ги викаме, без да сме им осигурили елементарното – възможност да ни покажат какво са научили. В момента никой не иска да вземе техния опит и енергия, защото ги критикуват, че са напуснали България. БНО ги вика и ще направи всичко възможно отново да ги направи част от това, което са, от България, независимо дали у нас или работят за страната си зад граница. Знаем, че част от тях завинаги е останала тук.  Това не е просто патриотизъм, това е частица от нас.

Много партии заложиха на национализма на предишните избори. Затова ли и вие определяте бъдещата партия като националистическа?  

Не, разбира се. Не ни интересува кой с какво е спекулирал на предишните избори. Не мога да разбера защо думата национализъм придобива някакво негативно отношение, при условие, че ние търсим обединение на всеки, който се чувства Българин, в това число и всички етноси. Да, ние се определяме като националистическа партия, но това е защото искаме да възродим идеалите на родителите си. Те са ни възпитали така, нашето поколение е израснало с морала на родителите ни, които живяха трудно и страдат, че децата им не живеят добре. Можем да им покажем, че с тяхното възпитание ще се справим. Честност, добронамереност, уважения към другия и работа. Какво друго ни е необходимо? Можем! Те вярват в нас и ние сме длъжни. Национализмът е самочувствието ни да се уважаваме и да уважаваме другите. Да повярваме, че можем да бъдем равностойни членове на ЕС, да взимаме решения и да защитаваме националния интерес. Това не означава да правим компромиси и да въвеждаме някои от регулациите на ЕС. Но трябва да се съобразим с исканите реформи и да не се правим на луди когато чуем критики, напротив – да работим.

Националистическа формация– това прави ли ви партньори на някоя от съществуващите партии, примерно АТАКА или НФСБ? Какви са възможните ви коалиции, ако влезете в парламента?

Възнамеряваме да се явим  на предстоящи изборите сами, коалициите не са ни цел. Ако някой припознае в нас себе си и своите идеали – добре дошъл. Не се продаваме и не искаме да ни използват. Да, имаме нужда от помощ, но я търсим сред хората, а не сред политиците.

 Хората могат да научат за вас предимно в Интернет, на младите ли разчитате?

Разчитаме на всички. В Интернет имаме обратна връзка и получаваме идеи, независимо дали хората са на работа или у дома, те предлагат, питат, търсят, разговаряме и това е много полезно за нас. Връзката ни с тях е бърза, искрена, полезна.  Затова не правим кампания, а получаваме информация от младите и работещи хора в Интернет. Но  отделяме много време и на срещи и разговори, защото няма нищо по-ценно от живия контакт. Хората споделят и за наша радост продължават да бъдат отворени и да търсят алтернативи. Ние не сме отдушник, ние сме решение. Всеки от тях е готов да вземе живота си в свои ръце и това е учудващо, приятно оптимистично е, че в условията, в които живеят – не са крайно отчаяни. На това разчитаме. Някои от тях са част от нас, от ЛИЧНО.  

Предложена беше идеята за електронното гласуване през Интернет, което би помогнало да гласуват българите в чужбина, хората в неравностойно положение, както и всички други, които нямат възможност да стигнат до урните. Вие какво мислите?

Много хора са лишени от правото да гласуват, защото са зад граница или трябва да пътуват до избирателните секции, а нямат възможност. Друг въпрос е, че по този начин също ще се спестят пари от бюджета. Защо да се плаща за толкова много урни, наблюдатели и т.н. Важното е да можем да упражним гласа си. За съжаление имаме информация, че софтуера е готов и ще бъде тестван пробно на Президентските избори, за съжаление, казвам защото е тотално манипулируем и един лесен вариант отново за сериозна манипулация и фалшификация на вота.

 На какво всъщност разчитате като нова партия? 

На себе си на първо място, защото всеки от нас знае, че трябва да положи усилия. Отворени сме към всеки, който иска да се присъедини. Разчитаме на всички, които искат да вземат нещата в свои ръце и да повярват, че животът ни зависи от нас, не от тях. Срещнах много интелигентни, образовани и амбициозни хора. Те ми дадоха сили и енергия да повярвам, че можем. Никой от нас не е политик и не иска да става, но това е единственият начин да можем да променим системата.

 

www.dev.midasmarketing-group.bg/bnobg