БНО е против тайното овладяване на медиите и готвените на тъмно от Рашидов поправки в Закона за радиото и телевизията.

БНО е против тайното овладяване на медиите и готвените на тъмно от Рашидов поправки в Закона за радиото и телевизията.

Кои интереси обслужва и каква е целта им, вижте по долу…

В ход е пореден опит за погазването на свободата на словото и овладяването на ключовите медии в странатаПланът е този път това да стане, чрез няколко безобидни на пръв поглед промени в Закона за радио и телевизия (ЗРТ). 

В основата на заверата стоят председателят на медийната комисия в Народното събрание Вежди Рашидов и генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. Два независими източника от парламента потвърдиха, че наскоро там се е провела инициирана от тях тайна среща,

на която са присъствали още новоизбрания генерален директор на БНР Андон Балтаков и изпълнителния директор

на АБРО Ана Танова.

Именно на последната е възложено да напише текстовете на скандалните промени в ЗРТ.

Постигната е договорка по две теми.

На първо място се предвижда увеличаване на членовете на Съвета за електронни медии /СЕМ/ от 5 на 7 или 9 като се прекратяват мандатите на сегашните членове и се премахва квотата на президента Румен Радев.

Втората поправка пък предвижда мандатите на генералните директори и на членовете на управителните съвети на БНР и БНТ да бъдат увеличени от 3 на 5 години.

Готвените промени преследват няколко цели.

Първата от тях е овладяването на независимия към момента медиен регулатор и поставянето му под строг политически контрол. Запознати с темата твърдят,

че няколко влиятелни български политици, които имат интереси в медиите,

все още не могат да простят на членовете на СЕМ, че отстраниха приближения до тях бивш генерален директор на БНР

Светослав Костов след нескопосания му опит да запуши устата на журналистката Силвия Великова.

Те твърдят също и че самият Вежди Рашидов многократно е споменавал в частни разговори, че изпратената лично от него в регулатора аграрна икономистка Галина Георгиева е лоялна, но не е достатъчна, за да промени статуквото в СЕМ.

Втората важна цел на промените е да бъдат бетонирани позициите на Емил Кошлуков. Източници от БНТ твърдятче недоверието към него напоследък расте, защото не успява да се справи с растящия дълг на националната телевизияПо-дългият му мандат ще играе ролята и на застраховка в случай на смяна на властовата конфигурация след приближаващите парламентарни избори.

 По подобен начин стоят нещата и в БНР. Само че целта там не е да бъде укрепена позицията на Андон Балтаков, а тази на членовете на управителния съвет на Българското национално радио, които бяха назначени от отстранения Светослав Костов. Възползвайки се от политическите си протекции, трима от тях всячески се опитват да блокират работата на новия генерален директор. Наскоро ситуацията ескалира дотолкова, че десетки водещи журналисти излязоха с официална позиция, че искат техните оставки. Очевидно рискът да загуби част от влиянието си в БНР провокира шефът на медийната комисия да предприеме изпреварващи действия.

Крайната цел на поправките в ЗРТ обаче е малко по-далечна и много по-значима.

Тя е пълното овладяване на медийния сектор в страната. За управляващите е важно това да стане преди изборите през март догодина. В противен случай властта им може да бъде застрашена. Новият, послушен състав на СЕМ ще има задачата да окаже натиск върху БТВ и да я принуди да преосмисли редакционната си политика.

Напоследък най-голямата частна българска телевизия си навлече гнева на управляващите с поредица от критични репортажи, а последвалият опит да бъде притисната чрез КЗК засега се оказва неуспешен.

Очевидно е, че ако планът „Рашидов“ бъде осъщественнезависимостта на медийния регулатор ще бъде премахната, свободата на словото ще бъде заличена, а 111-тото ни място по този показател ще звучи престижно. 

Не е странно обачече скандалните поправки в ЗРТ се подготвят в момент, в който в министерство на културата по лично нареждане на министър председателя Бойко Борисов работят две легитимни работни групи, 

чиято цел е да бъде изработен адекватен медиен закон. В тези групи са включени представители на всички заинтересовани страни. В този смисъл действията на Вежди Рашидов са задкулисни, неколегиални и нелегитимни.

Активността му има обаче своето обяснение – той иска превантивно да вкара в закона текстовете,

които не биха получили одобрение в официалните работни групи

и да ги представи впоследствие като свършен и неотменим факт.

Всичко това води до един въпрос. Подкрепя ли премиера Бойко Борисов задкулисните действия на един от най-приближените си хора?

Ако да – ще трябва да отговори как това се вписва с ангажиментите към свободата на словото, които лично пое през декември пред главния секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар.

Ако не – ще трябва да го докаже като поиска оставката на Вежди Рашидов. А може би на някои хора може винаги да им се разминава?

www.dev.midasmarketing-group.bg/bnobg